Festival dychových orchestrov bude niesť meno Viliama Tarjányiho

09.06.2009 Prešov

Prešov 9. júna (TASR) – Na prvom ročníku festivalu dychových orchestrov Tarjányiho Prešov sa v soboru 13. júna v pešej zóne predstaví viac ako 250 hudobníkov a mažoretiek z Prešova, Košíc, Sabinova a maďarskej Nyíregyházy.
Podujatie nesie meno prešovského rodáka a jedného z najvýznamnejších predstaviteľov tohto hudobného žánru na Slovensku Viliama Tarjányiho, ktorý sa v 60. rokoch minulého storočia výrazne podieľal na vzniku mládežníckych dychových orchestrov nielen v Prešove, ale aj v ďalších mestách na území republiky. Za jeho prínos k rozvoju záujmovej umeleckej činnosti mu zastupiteľstvo minulý týždeň udelilo Cenu mesta Prešov in memoriam.
\"Uvedomujeme si, že dnešná mládež väčšinou inklinuje k inej hudbe, ale organizovaním tohto podujatia chceme upriamiť jej pozornosť aj na tento žáner, ktorý neodmysliteľne patrí k hudobnej histórii Prešova, \" povedal dnes pre TASR dramaturg festivalu Viliam Tarjányi ml. Podľa neho však záujem mladých o dychovku pretrváva aj dnes, čoho dôkazom sú fungujúce orchestre pri dvoch prešovských základných umeleckých školách.
Mesto plánuje túto prehliadku organizovať každé dva roky. \"Začíname skromne s piatimi orchestrami, ale verím, že v nasledujúcich rokoch bude narastať počet účastníkov i kvalita produkcie, \" konštatoval prednosta MsÚ v Prešove Jozef Višňovský.
Program sa začína o 14. hodine, keď sa uskutoční slávnostný pochod orchestrov s mažoretkami od novej budovy Divadla Jonáša Záborského smerom k pódiu v centre mesta. Tam budú až do 19. hodiny prebiehať vystúpenia dychoviek. Vyvrcholením podujatia bude takzvaný \"Monstrekoncert\" účastníkov prehliadky. Pod dirigentskou taktovkou Jozefa Kakaščíka sa predstaví približne 200-členné hudobné teleso zložené z účastníkov festivalu. Divákom zahrajú skladbu, ktorú zložil Tarjányi v roku 1967 na oslavu víťazstva prešovského koňa Nestora vo Veľkej Pardubickej.
 

Vyberte región